fbpx

Από την “Κανονική” στην “Εικονική” Τάξη

Από την “Κανονική” στην “Εικονική” Τάξη

e-learning

Μετά από την έκτακτη και απότομη διακοπή της σχολικής χρονιάς υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχει δημιουργηθεί προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο ολοκλήρωσής της. Η ερώτηση που καλούμαστε να απαντήσουμε ως συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πώς θα κάνουμε τη μετάβαση από την “κανονική” στην “εικονική” τάξη.

Προφανώς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ατμόσφαιρα σε μια τάξη: τη διάδραση μεταξύ των μαθητών και φυσικά με τον/την εκπαιδευτικό. Η μάθηση εξάλλου εμπεριέχει βίωμα, συνεργασία, παιχνίδι.

Από την άλλη, αυτή η έκτακτη διακοπή και ο αβέβαιος χρόνος επιστροφής μας στην “κανονική” τάξη δημιουργεί την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Καλούμαστε λοιπόν ως εκπαιδευτικοί να βρούμε την πιο κατάλληλη λύση ώστε να συνεχίσουμε το παιδαγωγικό έργο μας με τον καλύτερο τρόπο.

Ένας τρόπος να προχωρήσουμε και να κρατήσουμε την επαφή με τη γλώσσα είναι τα διαδικτυακά μαθήματα. Η χρήση της τεχνολογίας θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην “τάξη”, έστω και εικονικά.

Στους πιο μικρούς μαθητές μπορούμε να προτείνουμε online ασκήσεις και παιχνίδια ως επανάληψη της ήδη διδαχθείσας ύλης, όπως κάνω τις περιόδους διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα (εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις Διακοπές και το Διάβασμα και εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό στα Αγγλικά από το British Council). Αν και μπορώ να πω πως τα juniorάκια μου με εξέπληξαν ευχάριστα με την προσαρμοστικότητά τους και τον ενθουσιασμό τους για τις διαδικτυακές μας συναντήσεις!

Επίσης κάτι που πρότεινα είναι η απευθείας επικοινωνία με τους μαθητές μου, οι οποίοι μπορούν να μου στέλνουν φωτογραφίες της καθημερινότητάς, τους αρκεί να τις περιγράφουν στα αγγλικά! Έπειτα και εγώ με τη σειρά μου θα απαντάω, δίνοντας πληροφορίες για τη δική μου καθημερινότητα. Ήδη έχω λάβει τις πρώτες και ανυπομονώ για τις επόμενες!

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω μια προσωπική σκέψη που κάνω τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επικοινωνία με τους γονείς αλλά και με τους μαθητές μου: πέρα από τον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό μας ρόλο, παραμένουμε άνθρωποι που συνδεόμαστε και συμπορευόμαστε με άλλους ανθρώπους και φυσικά μοιραζόμαστε προβληματισμούς και ανησυχίες. Έχουμε όμως και τη διάθεση να εργαστούμε ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που να μας εξυπηρετεί όλους. 

Σημείωση: η οποιαδήποτε διαδικτυακή επικοινωνία γίνεται με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών.

Κατερίνα Λαζαρίδη – Υπεύθυνη σπουδών και ακαδημαϊκών προγραμμάτων Learn Away

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *